Tidlig Demens.At komme ud i en have og i naturen i det hele taget giver mange muligheder for at stimulere sanserne og for en stund lægge afstand til den usikkerhed, angst, uro og forvirring, ensomhed, sorg eller hvad der ellers kan fylde ens sind.

Naturen har en enestående evne til at få os til at være lige her og nu med al vores opmærksomhed. Det er let at opleve barndommens dufte og lyde igen, når man hører en solsort synge i toppen af et træ, mærker et blidt pust fra syrener, liljekonvaller og jasmin, holder et bundt rabarber imellem hænderne... .

I Sverige og Norge har det i mange år været almindeligt at fokusere på ældres livskvalitet bl.a. ved at sørge for grønne områder ved plejehjem og ældreboliger, og der forskes i emnet. Herhjemme har vi også en større og større forståelse for, hvad ophold i naturen kan gøre ved mennesker.

Et godt eksempel er Hillerød kommunes skovdagcenter i Gribskov. Her kommer hjemmeboende borgere med hukommelsesproblemer 3 timer om ugen. De går tur i skoven, snakker med de børn, der leger på legepladsen eller sidder bare og slapper af med en kop kaffe. I Skanderborg er der et friluftsdagcenter, der holder til i en kolonihave, hvor mennesker med demens har stor glæde af at komme og nyde naturen og - i det omfang, de har lyst - være med til de årstidsbestemte aktiviteter med at så og plante, grave kartofler op, plukke blomster og bær, luge og feje.

I rapporter fra de to projekter kan man læse, at aktiviteterne i naturen i nogle tilfælde kan forsinke udviklingen af demens med flere år.

MIN opgave her i haven er at være lyttende, støttende og opmærksom på den enkeltes behov og ressourcer. Udover de ting, som årstiden indbyder til, er der et par små heste, der gerne vil strigles og klappes, høns og katte og om sommeren også køer, der skal vandes. I regnvejr er der rart ved brændeovnen i havehuset. I solskin er der dejligt både i haven, ved stranden og på stien langs marken.

      DU kan opleve
      - at blive mødt der, hvor du er i dit liv lige nu
      - blive lyttet til, få en hyggestund og slappe af i fred og ro
      - blive i godt humør og måske få lyst til
      - at fortælle din livshistorie,
      - male et billede eller en sten ved stranden,
      - lave ting af ler,eller bare nyde at være i det fri
        og se på dyrene,blomsterne og og alt det grønne !


Læg gerne vejen forbi og få mere at vide ! Tlf. 65361747
TOP      VISION
Jeg hjælper mennesker med at finde deres styrkesider og indre ligevægt og derved skabe både indre og ydre harmoni i pagt med deres omgivelser.Copyright 2007 Bodilsterapihave